Hoe werkt het fonds?
Het Landschapsfonds ondersteunt uiteenlopende initiatieven van inwoners, ondernemers en verenigingen uit Voeren ...
... die de omgevingskwaliteit en streekidentiteit verbeteren
... die duurzame verdienmodellen voor landschaps- en natuurbeheer, duurzame streekeigen landbouw en erfgoeduitbating versterken
... die bijdragen aan educatie/kennis rond natuur- en landschapswaarden
... die bijdragen aan landschapsbeleving.
In de zomer van 2022 werd de eerste oproep gelanceerd rond vijf centrale thema's (zie hieronder): de Koning Boudewijnstichting verzamelde de ideeën en een onafhankelijke jury selecteerde de acties die met de ingezamelde fondsen zullen worden uitgevoerd.
​
In het voorjaar van 2023 zullen de eerste projecten klaar zijn! We wensen de initiatiefnemers heel veel succes met de uitvoering!
Volg de voortgang van de projecten op deze webpagina!
​
​
Hier geef ik om
Cultuurlandschap
Het typische landschap van Voeren? Dat is een reliëfrijk landschap met graften en houtkanten, hoogstamboomgaarden, meidoornhagen, botanische hooi- en weilanden en kronkelende beekjes. Hoeves en kasteeldomeinen omgeven door uitgestrekte parken. Voor de recreant en toerist is het landschap de aantrekkingspool bij uitstek. Voor de inwoner het decor van zijn geliefde woonomgeving. De landschapskwaliteit blijven garanderen is echter niet vanzelfsprekend. De gemeente Voeren, tal van organisaties én streekbewoners steken hun handen uit de mouwen om dit cultuurlandschap te behouden. En daar dragen we met het fonds graag aan bij.
PROJECT: Wandelverbinding Rullen
Indiener: Stichting Petit Elzéard.
Zeldzame natuur
De Voerstreek staat bekend om haar uitzonderlijke natuur. De kalkrijke graslanden, de eeuwenoude bossen en de kronkelende beekjes zijn een thuis voor soorten die zeldzaam zijn in Vlaanderen, zoals de hazelmuis, de vroedmeesterpad, het vliegend hert en tal van kalkminnende plantensoorten, zoals betonie en purperorchis. Ook zijn er tal van soorten die zich thuis voelen in een landbouwlandschap met opgaande bomen, hagen en houtkanten, oude stallen, poelen en open graslanden met veel insecten. Denk maar aan de grauwe klauwier en vleermuizen. De Voerstreek is een echte natuurparel en dat willen we graag zo houden.
​
PROJECT : Zwaluwen onder één dak
Indiener: Heem en Natuur Voeren
​
Klein historisch erfgoed
Een oude bron met pomp, een smeedijzeren weidepoort, een kapel, een wegkruis… achter ieder element gaat een verhaal schuil. Al deze verhalen tezamen vormen mee het DNA van de streek. Ze dragen bij aan de streekidentiteit van de Voerstreek en die willen we graag behouden.
​
PROJECT: Herstel waterput Mabrouck
Indiener: Ferme d'Etang
Voerense streekproducten
Zin in een ijsje gemaakt van melk van weidekoeien, sap en stroop van appelen en peren van lokale boomgaarden, forellen die zwemmen in de bronnen van de Voer, kaas van biologische koeien- of geitenmelk, het Voerens drupke waar sleedoornbessen het hoofdingrediënt van zijn, ... ?
De producenten van al dat lekkers dat het Voerens landschap voortbrengt verdienen een steuntje in de rug.
Boerenlandschap
De Voerstreek is een bocagelandschap. Dat is een landschap met weilanden en akkers omgeven door hagen en houtkanten, opgaande bomen én … grazende koeien van lokale landbouwers. Dat landschapsbeeld is karakteristiek voor de streek en willen we met het fonds ondersteunen.
​
PROJECT: In de bres voor de boerenweilanden
Indieners: diverse landbouwers uit de streek